Domainit ja nimipalvelimet

Mikä on domaini?

Domainilla, eli verkkotunnuksella tarkoitetaan nimeä, jota käytetään esimerkiksi selaimessa tai sähköpostissa käyttäjän yhdistämiseksi palvelimelle. Domaini toimii käyttäjälle helpommin muistettavana osoitteena ja taustalla toimivat nimipalvelimet ohjaavat käyttäjän oikealle palvelimelle.

Domaini koostuu rungosta ja päätteestä. Esimerkiksi suncomet.fi domainissa runko on suncomet ja pääte on .fi. Eri pääteet toimivat eri rekisterien alaisuudessa ja ne ovatkin usein täysin toisistaan riippumattomia. Esimerkiksi Traficom hallinnoi .fi päätteitä ja ICANN hallinnoi .com päätteitä.

Pelkällä domainilla ei itsessään tee mitään koska se on vain osoite. Kuitenkin esimerkiksi yrityksen nimen tai tavaramerkin suojaamiseksi myös pelkän domainin tilaaminen voi olla kannattavaa vaikka itse sivuja tai sähköposteja ei sille olisikaan.

Videolla näytetään miten helppoa domainin tilaaminen on.

Videolla näytetään miten uuden domainin voi lisätä hallintapaneelista ja miten sen nimipalvelinasetuksia voi muokata.

Mitä nimipalvelimet ovat?

Nimipalvelimet liittävät domainit palvelimiin, jossa esimerkiksi sivut tai sähköpostit toimivat.

Nimipalvelimia voi ajatella puhelinluetteloina, jossa nimi yhdistetään numerosarjaan. Selain tai sähköpostiohjelma kysyy nimipalvelimelta, että mihin numerosarjaan kyseinen nimi osoittaa, eli minne käyttäjä yhdistetään.

Nimipalvelinasetukset, eli DNS-asetukset tarkoittavat näitä nimien ja osoitteiden yhdistelmiä, joita nimipalvelimet selaimille ja sähköpostiohjelmille kertoo.

Webhotellipalveluidemme kautta saatte nimipalvelimet käyttöönne niin monelle domainille kuin haluatte. Meillä ei ole rajoitettu webhotelleihin liitettävien domainien määrää, eli voitte käyttää yhtä webhotellia ja sen nimipalvelimia kaikille domaineillenne.

Nimipalvelimemme toimivat Suomessa ja yhteensä neljässä eri sijainnissa ja kolmessa eri maanosassa mahdollisimman vakaan ja nopean toiminnan takaamiseksi.

Domaini ja nimipalvelut

Domainille on normaalisti laitettu nimipalvelimet rekisteritasolla. Nämä nimipalvelimet vastaavat domainin osoituksien, eli nimipalvelinasetuksien toimittamisesta käyttäjille.

Domainille voi vapaasti asettaa minkä vain palveluntarjoajan nimipalvelimet käyttöön eikä siihen vaikuta esimerkiksi se, että kenen välityksessä tai hallinnassa domaini on. On kuitenkin huomioitava, että muutoksia voi tehdä vain nimipalvelimilla, jotka domainille on laitettu rekisteritasolla.

Domainin voi kuitenkin laittaa paikallisesti (käyttäjän koneella) osoittamaan tietylle palvelimelle jo ennen sen nimipalvelimien tai nimipalvelinasetuksien päivittämistä. Domainin voi laittaa paikallisesti osoittamaan halutulle palvelimelle jopa ennen sen rekisteröintiä!

Ohjeet eri käyttöjärjestelmille löytyy esimerkiksi tästä artikkelista.

Oheisella videolla näytetään miten se onnistuu MacOS-käyttöjärjestelmässä.

Videolla näytetään miten domaini voidaan laittaa osoittamaan palvelimelle jo ennen sen rekisteröintiä.

Lue lisää

Sähköpostin SPF-tietueet

Mikä on SPF? SPF (Sender Policy Framework) on sähköpostijärjestelmien käyttämä tietoturvatekniikka. Se on erityisen tehokas torjumaan roskapostia ja tietojen kalasteluviestejä, joissa lähettäjä on väärennetty. SPF

Lue lisää »

Sähköpostiosoitteen luominen

Luo sähköpostiosoite Sähköpostin luominen onnistuu helposti hallintapaneelista kohdasta Sähköpostitilit ja Create.  Luonnin yhteydessä valitaan toimialue, eli mitä tulee @-merkin jälkeen ja sähköpostinimi, joka tulee @-merkin

Lue lisää »

Sivut SitePad-kotisivukoneella

Löydä SitePad-kotisivukone SitePad-kotisivukone löytyy kaikista webhotelleistamme veloituksetta ja sen avulla on helppo tehdä näyttävät kotisivut. Kotisivukone löytyy hallintapaneelista eli cPanelista Ohjelmisto / Software otsikon alta

Lue lisää »

Kotisivut helposti

Löydä sopiva verkkotunnus Kaikki alkaa ideasta ja siihen sopivan verkkotunnuksen keksimisestä. Usein idealla on nimi ja kyseinen nimi toimii myös verkkotunnuksena.  Verkkotunnuksella, kuten rakkaalla lapsella,

Lue lisää »
Hei! Emme seuraa sinua tai jaa tietojasi evästeillä!